Regulament

Regulament de concurs 

Cupa Călimani ediția a VII-a 

14 martie 2020

1.    Caracteristici: 

– Cupa Călimani este un concurs organizat de Asociația Salvamont Toplița-Căliman in parteneriat cu Primăria Mun. Toplița și Serviciul Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita. Este o competiție individuala de schi de tura și consta in parcurgerea in urcare și coborâre a unui traseu prestabilit pe schiuri de tura. 

2.   Condiții generale: 

– Competiția este deschisa tuturor amatorilor acestui sport cat și profesioniștilor. 

– Traseul pe care sa va desfășura concursul este neamenajat și neprotejat, in zona montana, in condiții de iarna, in zone care pot sa prezinte pericol de avalanșe, lovire sau căderi de pietre sau zăpadă , obstacole (arbori, crengi), alunecare necontrolata sau cădere in gol. Organizatorii prin măsurile luate: amenajarea pasajelor dificile, semnalizarea și înlăturarea obstacolelor, alegerea unui traseu relativ sigur și parcurgerea acestuia înaintea cursei, etc, vor încerca sa minimizeze aceste riscuri, dar ele nu vor putea fi excluse in totalitate. Toate acestea necesită din partea participantului experiența și cunoștințe specifice, cum ar fi: 

–  experiența generala despre munte. 

–  pregătire fizica și tehnica in ski de tura și ski alpinism. 

–  abilitatea de a parcurge in siguranța un traseu într-o zona alpina in condiții de iarna. 

–  un bun simt al direcției in teren montan, chiar și in condiții de vreme rea și vizibilitate redusa. Aceasta înseamna ca fiecare participant sa fie capabil sa folosească o harta și informațiile despre trasee pentru a ajunge în siguranța. 

–  sa cunoască regulile de comportament in caz de pericol in zona montana. 

–  sa dea dovada de fair play și prietenie și sa acționeze in consecința atunci când situația o cere. 

–  sa știe și sa aibă o atitudine care sa tina cont de faptul ca oricât de multe măsuri de siguranța ar lua organizatorii, nu sunt și nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competițiilor, mediul și condițiile în care se desfășoară acestea. 

– sa tina cont de faptul că nici un premiu nu este mai presus de sănătatea și viata lui și/sau a altor participanți și sa acționeze in consecința atunci când simte sau observa un pericol. 

3.   Înscriere: 

–  Inscrierile se vor face on-line conform celor precizate pe site-ul http://schi.cupacalimani.ro. Validarea inscrierilor on-line, precum si inscrierile direct la locul de desfasurare a concursului au loc vineri inaintea zilei de concurs, intre orele 16.00-21.00 si sambata in ziua concurs, de la 8.00 la 9.30. Pentru inscrisi si validarea inscrierii on-line se va prezenta cartea de identitate, se va semna luarea la cunostinta a regulamentului si declaratia pe proprie raspundere in caz de accident, se va ridica numarul de concurs si se va achita taxa de participare de 70 lei. 

  • In situatia in care organizatorul decide includerea in concurs a minorilor: – Pentru minori este necesara înscrierea de către un adult. 

– O scurta sedinta tehnica cu detalii despre cursa si traseu va avea loc inainte de start. 

4.    Echipament 

Echipament obligatoriu: 

– skiuri de tura
echipamentul trebuie sa nu aiba modificari si sa respecte parametrii producatorului. 

– clapari de tura
claparul trebuie sa fie inalt peste glezna, sa aiba sistem de strangere si ajustare. Echipamentul trebuie sa nu aiba modificari si sa respecte parametrii producatorului. 

– legaturi de tura: 
echipamentul trebuie sa nu aiba modificari si sa respecte parametrii producatorului. 

– bete de ski 

 folie de supravietuire 

– rucsca de tura sa aiba sistem de prindere a skiurilor 

– piei de foca trebuie sa acopere cel putin 50% din lungimea sau latimea skiului 

– imbracaminte partea superioara a corpului: 3 straturi: 
1 haina de corp, maneca scurta sau lunga. 
1 costum de skialpinism sau o haina cu maneca lunga. 
1 un strat wind stopper. 

imbracaminte partea inferioara a corpului: 2 straturi, 1 pantalon pe corp si 1 un strat wind stopper. 

– casca pentru alpinism, ski sau ski de tura. 

– manusi, trebuie purtate pentru intreaga competitive. 

– caciula  

 ochelari de soare sau ski 

telefon mobil 

numar de concurs (asigurat de organizatori) vizibil si purtat pe toata durata concursului. 

Echipament recomandat: 

– piei foca de rezerva 

– pufoaica usoara, polar 

5.   Traseu: 

– va fi marcat cu fanioane verzi la urcare si fanioane portocali la coborare. 

– zonele periculoase vor fi marcate cu steaguri galbene . 
– portiunile de urcare pe schiuri se vor face cu pieile de foca pe talpa, iar portiunile de coborare pe schiuri fara piei de foca pe talpa. 
– punctele in care pieile de foca se pun sau se scot, pasajele tehnice care impun din motive de securitate punerea schiurilor pe rucsac , sunt anuntate la sedinta tehnica si vor fi materializate printr-un punct de trecere sau control. 
– pe trasee sunt amplasate puncte de control si puncte de trecere obligatorii. Participanţii trebuie sa treaca prin acestea, unde vor fi notati in ordinea sosirii (cronometraj+securitate). Ei vor trebui sa respecte indicatiile arbitrilor. 
– organizatorul isi rezerva dreptul de-a opri un participant in următoarele cazuri : s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei; in cazuri excepţionale. 
– orice sportiv aflat in dificultate se poate retrage din cursa din proprie initiativa. Din motive de securitate retragerea se va face doar la un punct de control si va urma procedura de evacuare anuntata la sedinta tehnica, excepţie făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace. 
– retragerea va fi consemnata prin semnatura pe foaia de arbitraj. 
– toti sportivii sunt obligati sa acorde ajutor unei persoane aflate in pericol. Juriul va tine cont de timpul in care s-a acordat ajutor. 

 6.   Categorii de participare 

 feminin:        – 18-35 ani 

–  36 – 45 ani 

–  45 + ani                    

– open 

 masculin:       – 18-35 ani 

–  36 – 45 ani 

–  45 + ani 

– open 

– pentru incadrarea intr-o anumita categorie de varsta se va considera varsta implinita la data desfasurarii concursului. 

– categoriile de varsta care nu vor intruni minim 5 participanti vor fi comasate cu categoria de varsta precedenta. 

 7.    Penalizari si descalificari: 

– abaterea de la traseul impus de organizatori 

– neincadrarea in baremul de timp impus la punctul de control 

– pierderea numarului de concurs sau participarea fara numar vizibil 

– utilizarea de mijloace de transport pe durata cursei 

– abandonarea echipamentului pe traseu 

– abandonarea de ambalaje si resturi pe traseu 

– comportament nesportiv fata de alti concurenti si lipsa de respect fata de organizatori si public 

– taxa de participare nu se returneaza in caz de descalificare 

Concurentii trebuie de dea dovada de fair-play si sa permita altui concurent mai rapid sa treaca in fata fara a-l obstructiona, sa acorde asistenta altui concurent aflat in dificultate sau care o solicita, in cazuri grave sa anunte primul arbitru la care ajunge sau telefonic organizatorii despre acest lucru. 

8.   Retragerea din concurs: 

– orice participant care nu mai poate sau nu mai doreste sa continue cursa indiferent de motiv, trebuie sa informeze organizatorii cat mai repede sunand la nr. de telefon comunicat la inscriere sau prin intermediul arbitrului cel mai apropiat. 

– orice participant care se retrage din cursa si este intr-o stare fizica corespunzatoare este responsabil pentru deplasarea proprie si actiunile ulterioare momentului retragerii, exceptie facand cei care solicita interventia salvamont in caz de accidentare sau imposibilitatea deplasarii prin forte proprii. 

– pe traseu vor exista echipe salvamont pregatite sa intervina in caz de accidente sau daca vreun participant ajunge in imposibilitatea fizica de a continua cursa sau a se retrage  prin mijloace proprii. 

9.   Clasament si premii

– vor fi intocmite clasamente pe fiecare categorie de varsta si vor fi acordate premii primilor 3 clasati din fiecare categorie 

– toti participantii care vor termina cursa vor primi medalii de participare 

– organizatorii isi rezerva dreptul de a acorda si premii speciale 

– premierea tuturor castigatorilor va avea loc la terminarea competitiei. 

10.   Alte reguli: 

– participantii sunt responsabili pentru participarea la aceasta cursa. Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea pentru nici un fel de accident sau prejudiciu aparut ca urmare a participarii la acest concurs. 

– organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica traseul de concurs sau chiar de a opri cursa in cazurile in care conditiile meteo nefavorabile impun acest lucru. 

– prin inscriere, plata taxei si participare, fiecare concurent confirma ca a citit, inteles si acceptat conditiile de participare si aceste reguli, isi asuma riscurile si sunt responsabili pentru propriile actiuni care ar trebui sa tina cont de circumstante relevante ca: schimbarea vremii, conditiile meteo si de zapada, zona in care se afla si echipamentul propriu avut la dispozitie. 

Asoc. Salvamont Toplita Caliman 

31.12.2019